Θέλεις να βοηθήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος;

Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ένα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες.

Μετά τη δεκαετία του 1960, με την εμφάνιση του οικολογικού κινήματος, των πράσινων πολιτικών κομμάτων, της επιστήμης των μηχανικών περιβάλλοντος και εννοιών όπως η αειφόρος ανάπτυξη ή οι οικοκοινότητες, λαμβάνει χώρα μία προσπάθεια για την επίλυση των εν λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Χρησιμοποιήστε σπίρτα αντί αναπτήρα

Οι περισσότεροι αναπτήρες κατασκευάζονται από πλαστικό και γεμίζουν με βουτάνιο, που αποτελεί ένα υποπροϊόν του πετρελαίου. Πάνω από 1.500 εκατομμύρια αναπτήρες καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. 

Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 

Κάθε χρόνο 15 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται και πωλούνται και οι περισσότερες είναι αλκαλικές μπαταρίες  μιας χρήσης . Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτές ανακυκλώνονται. 

Ηλεκτρικές συσκευές

– Όταν αγοράζετε καινούριες συσκευές να απαιτείτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης που συνοδεύει κάθε συσκευή και να επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στις οικιακές σας ανάγκες και έχει τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση.
– Η σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-20%.
– Συνδέετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Θα πετύχετε μέχρι 55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.  Επίσης, συνιστάται ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα. Οι φούρνοι θερμού αέρα δεν χρειάζονται προθέρμανση και επιπλέον, ψήνουν περισσότερα φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

Share