Η ιστορία του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο πλανήτης μας δέχεται καθημερινά πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τον ήλιο. Η ενέργεια αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς πάνω στη γη. Η ηλιακή ενέργεια ήταν η πρώτη μορφή ενέργειας που εκμεταλλεύτηκε ο άνθρωπος, από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ζωής του διότι από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τα οφέλη της. 

Πλέον ο άνθρωπος έχει καταφέρει να είναι σε θέση να συλλέγει αυτήν την ηλιακή ενέργεια και να την εκμεταλλεύεται με διάφορους σύγχρονους τρόπους. Τα ηλιακά κάτοπτρα ήταν η πρώτη μορφή συσκευής ώστε να μπορούν οι σιδηρουργοί να συσσωρεύουν  την ηλιακή ενέργεια με σκοπό να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την τήξη των μετάλλων. Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν εμφανίστηκαν τα ηλιακά κύτταρα.

Τα ηλιακά κύτταρα αποτελούνται από συσσωρευτές ενέργειας και χημικά στοιχεία ώστε να μπορεί να μετατρέπεται η ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η λειτουργία τους βασίζεται στην φωτοηλεκτρική αρχή. Έτσι λειτουργούν αρκετές συσκευές σήμερα όπως τα ηλιακά ραδιόφωνα, τηλέφωνα κ.α. Μια άλλη συσκευή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε μορφή θερμότητας είναι οι ηλιακοί βραστήρες.

Αποτελούνται από παραβολικά ή επίπεδα κάτοπτρα και μπορούν να αναπτύξουν θερμότητα μέχρι και 180οC. Η ηλιακοί βραστήρες χρησιμοποιούνται συνήθως ως μια εναλλακτική μορφή μαγειρέματος. 

Εκτός από όλες τις παραπάνω συσκευές που βοηθούν τον άνθρωπο να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε άλλη μορφή δημιουργήθηκε μια ακόμα συσκευή που είναι και η πιο διαδεδομένη ίσως από όλες τις υπόλοιπες. Πρόκειται για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αλλιώς ηλιοθερμαντήρες.

Ειδικότερα στην χώρα μας είναι από τις πιο διαδεδομένες συσκευές καθώς το επιτρέπουν και οι συνθήκες. Πρόκειται για επίπεδους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας εξοπλισμένοι με ενσωματωμένους αγωγούς μαύρου χρώματος όπου μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ζεστό νερό άμεσα,  χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι μας παρέχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούμε ενέργεια, χρήματα αλλά και χρόνο καθώς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους επικρατεί ηλιοφάνεια στην χώρα μας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως που έχει αναπτυχθεί σοβαρά στον συγκεκριμένο κλάδο βιομηχανίας καθώς γίνονται συνεχώς μελέτες αλλά και πειράματα ώστε να μπορούν να καλύπτονται τόσο οι καθημερινές ανάγκες όσο και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. 

Share