Τήλος: το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου βραβεύτηκε ξανά

Το τρίτο βραβείο RESponsible Island της ΕΕ για το 2020, ύψους 100.000 ευρώ, απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τήλο. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση των καινοτόμων ενεργειακών λύσεων και της συμβολής της νήσου σε μια βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα Ευρώπη.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη νήσο Ærø της Δανίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και το δεύτερο, ύψους 250.000 ευρώ, στο νησί El Hierro, που ανήκει στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου, που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλα νησιά και ενεργειακές κοινότητες, όπως προσέθεσε. Σημείωσε ότι «τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και προσέθεσε ότι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των τοπικών ενεργειακών συστημάτων χάρη σε καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν την ουσία του βραβείου RESponsible Island.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε νησιά. Τα νησιά αυτά αντιμετωπίζουν συχνά υψηλό τοπικό ενεργειακό κόστος, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολλούς τρόπους, δεδομένου ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και στον βιώσιμο τουρισμό, σημειώνεται. Συμπερασματικά, τονίζεται πως τα νησιά ενδείκνυνται για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα ενεργειακής μετάβασης για τις μικρές κοινότητες εν γένει.

Από την πλευρά της η δήμαρχος του νησιού κ. Μαρία Καμμά δήλωσε:

“Τέταρτο βραβείο προστέθηκε μόλις τώρα στην συλλογή του Δήμου Τήλου για το πρωτοποριακό έργο TILOS project, ένα έργο που έχει καταστήσει το νησί μας ως το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου.
Το βραβείο Υπεύθυνου Νησιού 2020 – RESPonsible Island- της ΕΕ, έλαβαν τρία νησιά για τις καινοτόμες λύσεις σε έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για το 2020 τα νησιά της Ευρώπης που έλαβαν τα βραβεία ήταν από την Δανία, την Ισπανία και από την Ελλάδα η ΤΗΛΟΣ μας!
To πρωτοποριακό έργο του υβριδικού σταθμού παραγωγής στην Τήλο του αμιγώς ελληνικού ενεργειακού Ομίλου Eunice που κέρδισε διεθνή αναγνώριση ως το πρώτο και μοναδικό στην Ευρώπη εν λειτουργία έργο παραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο, εξακολουθεί να μας χαρίζει υπερηφάνια και πρωτιές όχι μόνο ως νησί αλλά και ως χώρα”.

Σκοπός του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου T.I.L.O.S. (Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage) ήταν η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός έξυπνου, καινοτόμου μικροδικτύου ηλεκτροδότησης, το οποίο βασίζεται σε υβριδικό σχήμα ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή ενέργεια) και προηγμένης τεχνολογίας συσσωρευτές, στο νησί της Τήλου των Δωδεκανήσων, για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων της κοινότητας των Λιβαδιών(~500 κάτοικοι) της Τήλου.

Share